Mosso 735 TCA 105 ve Bike Fit

2016 yılında aldığım 105 5800 grupsetli Mosso bisikletim ile sürüşlerim son zamanlarda keyifsiz bir hal almaya başlamıştı. Sürüş pozisyonumdan kaynaklandığını düşündüğüm sorun için Çağrı’dan Bike Fit randevusu aldım. Daha önce çektiğimiz Bike Fit videosu sayesinde bu uygulamanın hangi süreçleri içerdiğini biliyordum fakat bu sefer kameranın önüne Serkan’ın yerine ben geçecektim.
Öncelikle bisikletim ve Bike Fit ile alakalı birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum. Kendinize özel bir kadro ürettirmediyseniz, stok bir bisiklet aldıysanız ve bisiklet üzerinde uzun yıllar sorunsuz sürüş yapmak gibi bir düşünceniz var ise Bike Fit yaptırmanız sizin yararınıza olacaktır. Neden mi?
Bisikletimden yola çıkarsak; üzerinde 53-39 175mm’lik aynakol ve 11-28 ruble mevcut. Peki bu oranlar gerekli mi? Tabii ki, hayır. Üreticiler farklı fiyat segmentinde rekabet edebilmek için fiyat avantajını korumak adına grupset parçalarını alakasız oranlarda temin etme durumuna gidebiliyorlar. Zira özelliklerini yazdığım modelin 3500TL fiyat etiketine sahip olması pek de mümkün değil. Daha çok tercih edilen 50-34 170 ve 172,5 modelleri kullanıldığında fiyatın yukarı eğilimi olacak, bu da markanın rekabet gücünü azaltacak. Mosso 735 TCA 105 ve Bike Fit
Mosso 735 TCA 105 ve Bike Fit
Peki 42cm’lik gidon benim gibi omuzları çok geniş olmayan biri için ne kadar uygun? Uygun olmadığını fotoğraftaki açıdan görebiliyoruz. Bu sorunu çözmek için aceleci davranıp fiyatının da avantajı ile 40cm’lik Ritchey WCS gidonu almış bulundum. Temel olarak fikir vermesi açısından; kollarınız omuz hizasından ne kadar fazla dışarı doğru açılırsa rüzgarın bizi yavaşlatma etkisi o kadar fazla oluyor. Gidon uzunluğunun fazla kısalması bisiklet hakimiyetine olumsuz etki edeceğinden ince bir sınırı olduğunu ve bunu sizin sürüş karakteriniz ve fizyolojinizin belirleyeceğini de ayrıca belirteyim.
Mosso 735 TCA 105 ve Bike Fit
Son zamanlarda sürüş esnasında öne doğru fazla eğilmem uzun gidon boğazı kullandığım hissine kapılmama sebep olmuştu. Aklıma kısa gidon boğazı temin edip sorunu hemen çözmek gelse de Çağrı’nın farklı bir seçenek sunma ihtimalinden ötürü en azından bu konuda acele etmeyip Bike Fit seansını bekledim. Kısa gidon boğazı ile alakalı düşüncemi ilettiğimde Çağrı’nın verdiği yanıt ‘’Gidon boğazını kısaltmak boyun ve omuzlara binen yükü arttıracağından ve gidon hakimiyetini azaltacağından ötürü çok tavsiye edilebilecek bir çözüm olmaz.’’ oldu. Bisikletin üzerinde gelen 10cm’liğin yerine Wiggle’da sürekli sepetimde duran 6cm Ritchey WCS gidon boğazının siparişini vermemiş olmama oldukça sevindim.
Mosso 735 TCA 105 ve Bike Fit
Gidonun komple değişimi ve açısının tekrar ayarlanmasından sonra kal ayarı ve sele ayarı yapıldı. Diğer ayarlamalar ve gerekli fizyolojik kontrollerin de yapıldığı süreç 2 saate yakın sürdü.
Değişen ve açısı ayarlanan yeni gidon ile sürüş konforum oldukça güzel bir hal aldı. 1 saati aşan sürüşlerde öne doğru gereksiz eğilme hissinden dolayı kenarlarından tuttuğum gidonun yerine artık sadece fren kollarından tutabiliyordum. Zaten rahat olduğunu düşündüğüm selenin açısı ayarlandı fakat bu noktada bir fark hissedemedim. Kal ayarı ile dışarı doğru çeviriyormuş hissine kapıldığım pedalları daha düzgün çevirdiğimi hisseder hale geldim.
Sonuç olarak stok bir bisiklet alıyorsanız bunu kendinize uygun hale getirmeniz sürüş sağlığınız açısından çok faydalı olacaktır. Gerekli alakayı gösteren Çağrı’ya da bilahare teşekkür ederim.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.