Şehir Bisikletinden Yol Bisikletine Geçiş Süreci

İki bisiklet türü ile alakalı tecrübelerimi aktarırken birşeyleri daha yalın anlatmanın okuyanların konuyu daha iyi anlaması açısından faydalı olacağını düşünüyorum.
Tercih yapmadan once ihtiyacı belirlemenin ne kadar önemli olduğunu sanırım artık hepimiz biliyoruz o açıdan önce ihtiyacımızı belirleyelim.

sedona-gusto
Sedona Gusto Lady 1835TL http://www.aslibisiklet.com

Şehir bisikleti günlük ulaşım ihtiyaçlarımızı konforlu şekilde karşılamak için yol bisikletine göre nispeten daha dik oturuş pozisyonu sağlayan kadro geometrisine, geniş sele yüzeyine, rampalarda daha az yoran aynakol ve arka ruble oranlarına sahiptir.

merida-scultura-superlight-ltd
Merida Scultura Superlight Ltd 37.830TL http://www.aslibisiklet.com

Yol bisikleti ise konfor konusunda neredeyse birşey vaad etmediği gibi acının ızdırabın şekil bulmuş halidir. Air France Concorde’un tasarımını andıran sele sizce ne kadar konforlu olabilir?

Sabit maşa, 700×23 lastikler; tek seansta böbrek taşı düşürme garantili yollarımızla birleştiğinde hicran göz yaşlarının vakti gelmiş demektir. İki bisiklet türü arasındaki farkın bence en keskin olduğu nokta birinin performansı diğerinin nispi konforu vaad etmesidir. Bisikletler üzerindeki komponentlere bakıldığında üreticiler şehir bisikletleri için genelde dağ yada yol/dağ bisikleti komponentlerinin karışımlarını kullanıyorlar ve kullandığım süre zarfında işin en sevmediğim kısmıydı bu çünkü web sitelerinde bisiklet komponentleri genelde dağ ve yol bisikleti şeklinde kategorize ediliyor ve istediğiniz ürünü bir başlık altında bulamıyorsunuz.

Merida Scultura Superlight Ltd Sele

Sedona Gusto Lady Sele

İçinde yol bisikleti geçen muhabbetilerin ilk cümlesi içerisinde muhakkak performans kelimesi geçer ve hep abartıldığını düşünürdüm yol bisikleti kullanmaya başladıktan sonra ise yeterince abartılmadığını bizzat tanık oldum. Duramıyorum, istediğim mesafede yavaşlayamıyorum fren mesafelerim uzadı peki nerede kaldı şehir bisikletimle keyfe keder dolaştığım istediğim gibi süratlenip durabildiğim anlar?

Tekerlek Çağları

Şehir bisikletine göre 5-7kg arasında değişen ağırlık azalışı daha ince lastiklerle birleştiği zaman arkaplanda çalan gerilim müziğinin sesi de yavaşça yükselmeye başlamıştı. Artık daha hızlıydım düz yolda 40km anlık hız otomobil içerisinde birşey ifade etmezken bisiklet üzerinde güzide yollarımızın bitmek bilmeyen kanalizayon kapaklarına eşlik eden sinkaflı küfürlerime sebep olmaktaydı. Hızlanma ise beraberinde durma mesafemin uzaması sorunsalını beraberinde getirmişti.

İlk deneme sürüşlerimde şehir bisikletine nazaran kendimi sınırlanmış hissetmiştim. Fren kollarını bırakarak indiğim yokuşlarda bisikletten inip efendi efendi yürümüşlüğüm oldu yalan yok. Ortada duramayacak olmanın verdiği bir hissiyat vardı ve bisiklete tam manasıyla hakim olmadan erkeklik yapmanın da alemi yoktu. Yoldaki küçük taşların bile artık sorun yaratma ihtimali oluşmuştu kısaca algılar tam açık yola full konsantre bisiklete binme dönemi başlamıştı benim için.

Şehir ve Yol Farkı

Eskisine göre yoldaki stresi daha fazla hissediyordum, daralan gidon açısı ise sıkışık trafikte manevra kabiliyetimi olumsuz etkiliyordu, aynakol ve ruble oranları hızlanma ve yorgunluğa aynı oranda katkı sağlıyordu, konfor kısmına değinmiyorum..

Sedona Gusto Lady Vites

Sram E-Tap

Bisikletin üzerindeki 53-39 Aynakol ilk 500km lik sürüşlerimde göz pınarlarımı kurutmuştu , bisiklete mi biniyorum cross fit mi yapıyorum belli değildi fakat sonrasında o yokuşlar geçilir, düz yolda 40-45km hızlar görülür, apartmanın 4. Katına 8kg lık bisiklet ile durmadan çıkılınca işin keyfi de zirve noktasına varmıştı benim için.

Alışma döneminde yaptığım kısa turlarda varış noktasına ulaşma sürelerimin şehir bisikletine göre azalması spor yaptığımı hissettirir hale gelmişti ve bu durum giydiğim forma, kask, gözlük gibi ekipmanlarla birleşince bisiklet üzerindeki özgüvenim de yukarıya çıkmıştı.
Eskisine göre hafif ve daha hızlı bir bisikletim vardı daha dikkatli olmam gerekiyordu, eskisi gibi esnek kullanamıyordum ama bu durum dahi yol bisikletiyle kurmuş olduğum gönül bağımı etkilemiyordu nihayetinde bisiklet sporuna dair tasarrufum bundan sonra yol bisikleti ile şekillenecekti.

4 thoughts on “Şehir Bisikletinden Yol Bisikletine Geçiş Süreci

  1. Açıklamalınız çok faydalı.Ben 57 yaşındayım.Yol biskletine geçiş yaptım maalesef bel,sırt ve ön bacak kaslarımda ağrı çekiyorum.Hemde maksimum 10 km lik mesafede.Buda bisikletten soğumama neden oluyor.Bisikletimi aldığım yer sözde kadro ve sele yüksekliği doğru yaptı. Ama ben hala ağrı çekiyorum.Tecrübelerinizle ne önerirsiniz.

    Like

    1. Murat Bey merhabalar.. öncelikle mesajınıza geç yanıt verdiğim için affedin. Malum pandemi şartlarından ötürü şirazemiz kaydı.. Aslında yaşadığınız sorunların bazılarının, belki de tamamının çözülme yada çözülmeme ihtimali var ama bardağın dolu tarafına konsantre olup çözüp odaklı yaklaşabiliriz. BikeFit yani bisikletin genel açılarının size göre ayarlanması işlemi var hatta youtube kanalımız üzerinde de videosu var. Bu işlem ile sele ayarından gidon ayarına selo borusu yüksekliğine kal ayarına vs bir çok ayara bakılıyor. Bu ayarlar akabinde de sizin sürüş pozisyonunuz sağlıklı hale getiriliyor. Bu işlemi “Aktif Pedal” şayet kendileriyle irtibata geçerseniz yardımcı olacaklardır. Umarım sorunlarınız çözülür ve sağlıklı sürüşler yaparsınız.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.